Yalıtım Ve Çatı Kaplama Nedir? - Bursa İzolasyon | Bursa Yalıtım | Bursa Çatı Kaplama | Bursa Çatı Malzemeleri | 0850 302 25 81

Yalıtım Ve Çatı Kaplama Nedir?

blog-img

Yalıtım Ve Çatı Kaplama Nedir?

Genellikle binaları veya yapıları kar ve yağmur gibi dış etkenlerden korumak ve ısı yalıtımı sağlamak amacıyla kullanılan uygulamalara çatılar denir. Binanın hizmet ömrü ve kapalı yaşamın sağlıklı devamı açısından kullanılan kaliteli çatı kaplama malzemeleri çok önemlidir. Geçmişte sadece kiremit çatı modelleri kullanılıyordu. Günümüzde kiremit çatılara birçok alternatif var. Aşağıda, yeni nesil seçeneklerle ilgili bilgileri paylaşıyoruz. Yeni nesil malzemeler, binaları dış etkenlerden koruyabileceği gibi, binaların yalıtımına da katkı sağlayabilir. Yeni çatı modelini kullanmak daha yüksek bir yalıtım oranı sağlayabilir.

 ÇATIYI KAPLAYARAK ISI YALITIMINDAN TASARRUF ETMEK

 Çatı kaplama malzemesinin üst yüzeyinin altına köpük uygulanarak ısı yalıtımı sağlanabilir. Köpük veya izokamdan yapılan bu yalıtım çalışmalarının amacı, binaya ısı yalıtımı sağlamaktır. Sünger çatı kaplamalarının fiyatları, elde edilebilecek enerji tasarrufu göz önüne alındığında gerçekten önemsizdir. Binalarda çatı kaplama ile enerji maliyetlerini düşürmek mümkündür. Genel olarak, maliyetler, üst çatı altında çatı kaplama için kullanılan malzemeye bağlı olarak değişir. Ayrıca, dolaylı yalıtım malzemeleri söz konusu olduğunda bir birim fiyat teklif etmek çok zordur. Bu nedenle, önce ihtiyacınız olan çözümü belirleyin ve buna göre bir teklif verin. Örneğin, rüzgarlı veya sert iklime sahip bölgelerde daha fazla malzeme gerekebilir.

 ÇATILAR

 Çatılar, çatılı çatılar ve doğrudan atmosfere açılan teras çatılar olarak iki gruba ayrılır. Esiltme ve teras çatılarda ısı yalıtımı uygulama kuralları önemli ölçüde farklılık gösterir.

 TERAS ÇATILAR

 Düz çatılar, bir binanın en kritik yerlerinden biridir. Yazın en çok güneş ışığı alan, kışın ise kar ve buz nedeniyle en soğuk döneme maruz kalan unsurlardır. Bu nedenle kesinlikle ısı yalıtımı gereklidir. Betonarme zemini ısıl gerilmelere ve hasarlara karşı korur, yapının hizmet ömrünü uzatır, onarım ihtiyacını azaltır, teras çatıların ısı yalıtımı da mekanik gerilime maruz kalır. Genelde 20-30 kg / m³ yoğunluklar, üzerinde yürünmesine ve yalıtım levhaları üzerindeki yüke bağlı olarak seçilir.

 EĞİM ÇATILAR

 Eğimli çatılarda, radye seviyesinde yapılan ısı yalıtımı ile kullanılamayan çatı boşlukları ilave boşluk kullanılabildiği için mertek seviyesinde ısı yalıtımı kullanılabilmektedir. Levhaların iç yüzeyleri alçı, alçı levha vb. Şeklindedir. Nefes alabilen membran gibi su yalıtımı, dış yüzeyi ile çatı arasında bir havalandırma boşluğu bırakmadan ısı yalıtımının soğuk tarafına uygulanır.


 Bu açıklamalar , tüm polimer esaslı ve etkin şekilde polimer bağlayıcı içeren ısı yalıtım malzemeleri için de geçerlidir. Mertek arasında ve mertek altında, iki tarafı sıva vb. kaplı kompozit EPS elemanlar kullanılabilir. Bu durumda havalandırma boşluğu ile birlikte geleneksel su yalıtım malzemeleri de kullanılabilir.


 Mertek hizasında ısı yalıtımı üç farklı seviyede uygulanabilir :


 a.) Mertek üzerinde (Önerilen Yoğunluk : 15-20 kg./m³) : Mertek üzerine döşenecek ahşap kaplama üzerine bir kat asfaltlı su yalıtım membranı buhar kesici olarak döşenir ve üzerine çatı havalandırma boşluğu bırakmadan uygulanır. Farklı profildeki EPS ürünlerle farklı uygulamalarda mümkündür.(Resim

 6)

 b.) Mertek arasında (Önerilen Yoğunluk . 15-16 kg./m³) : Bu sistemde EPS levhaları mertek aralarına sıkıştırılır. Mertekler arasına mesafe 45-49 cm. olursa , EPS levhaları daha iyi sıkıştırılır. En altta ise sıva, lambri, alçı pano , sunta , tavan tahtası gibi çeşitli kaplama olanakları vardır.(Resim 6)

 c.) Mertek altında (Önerilen Yoğunluk : 15-20 kg./m³) : EPS levhalar , merteklere çakılan özel galvanizli birleştirme parçaları yardımıyla birbirine kenetlenir.

 ÇATI ARASI DÖŞEMESİ

 Direklerle temas eden kısımlar testlerle veya bıçakla kesilerek polistirenden çıkarılır ve polistiren levhalar ıslanmadığı için çatı arasında su olsa bile yine de yalıtım görevi görür. Bu nedenle çatı katındaki yalıtımın uygun bir şap veya buhar sızdırmazlığı yüksek olmayan uygun bir kaplama ile kaplanması tavsiye edilir. Emme kapasitesi ve kaplamayı uygulamak için yeterli mekanik mukavemeti nedeniyle ek bir yapıya gerek yoktur. Tavan yalıtımı için genellikle 15-20 kg / m³ yoğunluğa sahip polistiren levhalar yeterlidir, ancak etkili yüklerin hesaplanması ve uygun yoğunluğun seçilmesi önerilir.

 a.) Endüstriyel eğimli çubuk (önerilen yoğunluk: 18-24 kg / m3) Endüstriyel yapıların çatılarının yalıtımı hem iş gücü verimliliği hem de üretim açısından çok önemlidir. İzolasyonsuz veya izolasyonlu endüstriyel yapılarda kışın çok soğuk, yazın çok sıcak iken, bazı endüstriyel yapılarda üretim nedeniyle bağıl nem yüksektir. Kışın yalıtım olmazsa tavanda yoğuşma oluşur. EPS neredeyse tüm bu dezavantajları ortadan kaldırır. İki katlı oluklu veya oluklu mukavva arasına yerleştirilen strafor plakalar en ekonomik ve dayanıklı ısı yalıtımını sağlar. Uygulama öncesinde üretici ile iletişime geçilmesi tavsiye edilir.

  b.) Endüstriyel düşük eğimli çatılar (önerilen yoğunluk: 20-30 kg / m3) Galvaniz sac profillerden oluşan çatıya polistiren levhalar boylamasına serilir ve her bir levha mekanik olarak profillere sabitlenir ve polistiren kaplaması tamamlandıktan sonra yalıtım membranları ile su yalıtımı yapmaktayız.