Su Yalıtımında Doğru Bilinen Yanlışlar
Su yalıtımları dışarıdan ve içeriden binaya sızan suların oluşturduğu risklerden kurtulmak için yapılır. Ancak bu konuda doğru bilinen yanlışlarla istenmeyen sonuçlarla karşı karşıya kalma riski vardır. Örneğin zemini su almadığı için su izolasyonu yaptırmaya gerek duymayanlar risk grubuna giren yapı sahipleridir. Bina temeline su yalıtımı yaptırmaktan kaçınan bu kişiler kötü sürprizlerle karşı karşıyadır. Zira zeminde olmasa dahi yeraltı suları ev toprak rutubeti temelde korozyona sebebiyet verir. Bu temeldeki demirlerin paslanması ve perde duvarlarında da risk teşkil etmesi anlamına gelir. Bu nedenle temele su yalıtımı yapılmalıdır.
Evinin teras çatısından su alan kimselerden bazıları seramik kaplama yaptırıyor. Bu doğru bir su yalıtımı metodu değildir. Zira seramik bir “kaplama”malzemesi olup su yalıtımı unsuru değildir. Su yalıtımı, doğru su yalıtımı malzemeleri ile gerçekleştirilir. Çatı katında yaşayanların diğer bir yanılgısı da sadece kendi dairesinin bulunduğu tarafta su yalıtımı yaptırmasıdır. Ancak su yalıtımı uygulaması çatının tamamına uygulanmalıdır. Zira su yalıtımı yapılmayan yerlerden su sızma riski çok fazladır.
Diğer yandan depremlerin nedenleri arasında sadece eksik malzeme kullanımı gösterilmektedir. Dirençsiz beton kullanımı bu konuda bir veri de olsa su yalıtımı olmayan taşıyıcıların suya maruz kalarak paslanması da hesaba katılmalıdır. Bu nedenle su yalıtımı yapılarak, yapılar depreme dayanıklı hale getirilmelidir. Depremin gelmesi beklenmeden yapılacak sağlamlaştırma çalışmalarında su yalıtımı ihmal edilmemelidir. Yeni yapılan inşaatlarda ise su yalıtımı yapılması önem taşımaktadır. Bu konuda yapılan diğer bir yanlış ise su yalıtımını kişilerin kendisi veya ana faaliyet alanı yalıtım olmayan diğer ustalara yaptırmaktır. Doğru olan, su yalıtımı alanında ihtisas sahibi bir firma ile su yalıtımı çözümü üretmektir.