Rahatsızlık hissi uyandıran ve istenmeyen sesler

Ses Yalıtımında Bazı Bilinmeyenler

blog-img

Ses Yalıtımında Bazı Bilinmeyenler

Rahatsızlık hissi uyandıran ve istenmeyen sesler “gürültü tanımına giriyor. Yaşam alanlarını istenmeyen seslerden korumak üzere yapılan işlemlere kabaca ses yalıtımı (izolasyonu) diyoruz. Kayıt stüdyosu ve sinemalar gibi mekanlar, ev ve diğer işyerleri ile birlikte ses yalıtımı yaptığımız başlıca yerler arasında yer almaktadır.

Zira gürültü insan sağlığına hem fizyolojik, hem de biyolojik yönden zarar vermektedir. Strese neden olan şiddetli gürültüler, algılama gücünü azaltıp, işyerlerinde motivasyon düşüklüğü, odaklanamama, dolaşım sisteminde bozuklular gibi birtakım olumsuzlukları peşinden getirmektedir.

Araştırmalar, gürültünün bebek düşürmeye kadar giden sonuçlar doğurabildiğini ortaya koymaktadır. Konutlar, okullar, ofisler, oteller ve yurtlar yalıtım hizmeti verilen kimi mekanları oluşturmaktadır. Kalorifer, jeneratör ve yüksek seste eğlence merkezleri de ses yalıtımı ihtiyacının had safhada olduğu mekanlar arasındadır. Peki hangi ses dalgaları insan sağlığına zararlıdır? Sesin şiddeti (desibel) birim alana, birim zamanda gelen ses sistemi