Polimer Cam ve Doğal Taş Çatı Kaplamaları
Çatı kaplamasında yapıya uygun çatı kaplama malzemesi seçimi kritik bir konudur. Her çatı kaplama malzemesinin kendine göre avantajları söz konusudur. Örneğin polimer yani plastik çatı kaplamaları dalgalı ve düz levhalardan birinin seçimiyle başlar. Genel itibariyle dalgalı olanlar tercih edilmektedir. Renksiz - saydam olan polimer malzemenin yanı sıra çeşitli renkte saydam - opak renk tercihi de söz konusu olabilmektedir. Bu kaplama, ısı yalıtımı yönünden fazla yeterlikte değildir. Alt mekanın açık olduğu durumlarda üstteki polimer örtü, mekanı sadece yağışlardan korur. Uygulama esnasında ve akabinde üstüne basılmaması gerekir.
Nokta yükü yayacak çalışma ve yürüme iskelesi kullanımı mecburidir. Alt mekan kapalı ise soğuklarda kaplamamanın altında “yoğuşma” yaşanır. Doğal taş çatı uygulamaları da su geçirmeyen ve ısı yalıtımı bakımından da başarılı uygulamalarıdır. Doğal taşlar ülkemizde Nevşehir’de, dünyada ise ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde bulunmaktadır. Söz konusu doğal taş çatı kaplama ürünü ise gri-mavimtrak bir killi şistten üretilmektedir. Tortul olan levhalar şeklinde ayrılarak çatı kaplaması malzemesi kisvesine bürünür. Kare ya da eşkenar dörtgen biçiminde elde edilir. Çatı yüzeyini meydana getiren mertekler üstüne eğme - dik şekilde belirli aralıklarla çakılan latalara uygulanır.
Galvaniz veya bakır çiviler kullanılır. Uygun çatı eğimi %30 şeklindedir. Donmaya dirençlidir. Diğer bir çatı kaplama malzemesi ise cam çatı kaplamasıdır. Polimer çatılar yaygınlaşana kadar cam bu konuda tek materyal idi. Temperlenmiş yani öngerilmeli camlar, telli camlar, dalgalı camlar, cam kiremit ve “trapeziodal” camlar bu konuda en çok kullanılmış malzemelerdir. Işık geçirme koşuluyla cam çatı kaplamalarında “yoğuşma” riski söz konusudur. Çatını belli kısmında uygulanması en isabetli yöntemdir.