Belli bir sırayla yapılmadığı takdirde mantolama işlemi başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

Mantolamanın İncelikleri

blog-img

Mantolamanın İncelikleri

  İzole edilecek yüzeyin temizlenmesinin akabinde ısı yalıtım levhaları yerleştirilmelidir. Bu sırada düzgün dizilim için zemin kat döşemesinin alt kotuna “su basman profilleri” yerleştirilmeli, ısı yalıtımı levhalarının oluklu yüzeyine kenar boyundan ve 5 noktadan yapıştırıcı sürülmelidir. Bu şekilde her açıdan sağlam bir yapıştırma sağlanır. Kenarları “binili” ısı yalıtım levhaları kullanılacaksa binisi üste gelecek tarzda su basman profillerine oturtulmalıdır. Bu şekilde duvar yüzeye yapıştırılmalıdır. Levhaların terazisinde ve şaşırtmalı olarak yapıştırılması gerekir. Levhalardan taşmış harçlar temizlenmezse bu noktalarda ısı köprüsü oluşumları yaşanır.

Dübel işlemi için matkap kullanılarak delme işlemi levhalarının terazisi bozulmamalıdır.
Dübel işlemi PVC dübeller ile metrekareye 6 adet gelecek şekilde yapılmalıdır. Levhaların birleşim noktaları tercih edilmeli, ortasına iki adet, kenarlarına birer adet dübel uygulanmalıdır. Sıva filesi düşeyde ve yatayda ek yerlerine 10 santim bindirilmek suretiyle sabitlenmelidir. File en az metrekareye 140 gram olarak uygulanmalıdır. İlk kat sıva metrekareye 1,7 kg olarak file sıva ile kaplanacak şekilde mala ile uygulanmalıdır. İkinci kat sıva ilk kattan ince olmalıdır. Pencere kenar ve köşelerine köşe profilleri yerleştirilerek darbe alma riski yüksek köşeler takviye edilmiş olur. Aynı zamanda sıva filesinin kilitlenmesi de sağlanmış olur. Sıva filesiyle takviye edilmiş birinci kat üstüne ikinci kat sıva uygulanır. 
Son kat kaplama yapılarak uygulama nihayete erdirilir.



Dış darbelere karşı kaplamanın dayanıklılığını artırma adına akrilik esaslı/tekstürlü bir kaplama kullanılmalıdır. Dış cephe boyauygulamasını kalıcılığını temin etmek için yüzey, kaplama cinsine göre hazırlanmalı, mimari problemler giderilerek su yalıtımı önlemleri alınmalıdır. Dış cephe uygulaması çok soğuk ya da çok sıcak havalarda, rüzgarlı, sisli, nemli ve yağmurlu havalarda yapılmamalıdır. Yüzey toz, yağ ve kirden arındırılarak uygulamaya hazır hale getirilmelidir. Aşırı rutubet boyayı duvara yapıştırmaz. Küf, dökülme, kabarma yapar. Eski boyalı yüzeyler zımparalanarak çatlakları doldurulmalıdır. Bunun için akrilik macun kullanımı söz konusu olabilir. Çok kirli ve eski boyalı yüzeyler astarlanmasını müteakip boyama sürecine geçilebilir.