Isı yalıtımı levhaları mantolama sürecinin en önemli etkeni olarak sayılabilir.

Mantolamada Hangi Isı Levhası?

blog-img

Mantolamada Hangi Isı Levhası?

  Levhanın ısı iletim katsayısı önem taşımakta olup, Lamda değeri en düşük malzeme, en iyi malzemedir. Ayrıca su buharı geçirgenliği düşük olan malzemeler, duvardaki su buharının tahliyesine yardımcı rol oynar. Diğer yandan su emmesi en düşük malzemelerin riski de düşük olup, levhada TSE belgesi varsa standart aralıkta yer aldığı anlamına gelir. Isı yalıtım levhalarında ise en, boy, kalınlık olarak boyut kararlılığı iklim koşullarına bağlı olarak değişmemelidir. Malzeme iklim şartlarına karşı dirençli ve esnek olmalıdır. Öte yandan bina cephelerinde alevlenmesi kolay yalıtım malzemesi kullanımı ülkemizde mevzuat gereği yasaktır. 
Taşyünü, yanmazlık konusunda hiç yanmaz A1 sınıfına aittir. EPS ile XPS ise mantolamada üzeri sıvalı olarak zor alevlenici B sınıfındadır. Bunların hepsi yangın yönetmeliğine göre, kullanımı uygun malzemelerdir. Avrupa ülkelerin birçoğunda ve ülkemizde ısı yalıtım levhaları bina mantolaması ve diğer yalıtım uygulamalarında kullanılmaktadır. Bunlar genel olarak Genleştirilmiş Polistren EPS, Ekstrude Polistren ve taşyünüdür. Bunlardan kalite belgesine sahip olanlar, arzu edilen yalıtımı sağlamakta, yalıtım problemini çözmektedir. Bunlardan en önemlisi EPS’dir. Isı yalıtım performansı yüksektir. Su buharı geçirgenlik değeri düşük olup, emme değeri standartlar dahilindedir. Zor alevlenici sınıfta olup yangın mevzuatına uygundur. Nefes alma, su emme, yalıtım performansı, basma dayanımı kalite standartlarındadır.

Isı yalıtım performansı EPS’ye kıyasla biraz zayıf olsa da XPS daha ekonomik bir seçenektir. Taşyününe kıyaslandığında ısı yalıtım performansı taşyününden daha iyidir. Su emme değeri en düşük olup, nefes alma bakımından en iyi malzeme denebilir. Üzeri sıvalı kompozit sistem olarak uygulandığında B sınıfı zor alevlenici sınıfındadır. Yangın mevzuatı gereklerini karşılamaktadır. Taşyünü ise yangın konusunda A1 hiç yanmaz sınıfta olması itibariyle ön plana çıkar. TSE’nin ilgili belgesinin standartları dahilinde ısı yalıtım performansı, su emme ve nefes alma değerlerine sahiptir. Konu mantolama olunca binaya ısı yalıtım levhası konusu mevzubahis olduğunda levhaların ısı performansı - lamda değerlerini mutlaka karşılaştırılmalı, sonra fiyat kıyaslamasına girilmelidir.