Mantolamanın montajı kadar sökümü de önem taşıyan bir uygulamadır.

Isı Yalıtımında Mantolamanın Sökümü

blog-img

Isı Yalıtımında Mantolamanın Sökümü

Uzmanlık, deneyim ve beceri gerektiren mantolama sökümü, bir sonraki mantolama sürecini doğrudan etkileyen bir unsurdur. Bu şekilde uzun yıllar binanın dış etkenlerden daha verimli olarak izole edilmesi mümkün olmaktadır. Dolayısıyla mantolama sökümü de ısı yalıtımı ile birlikte elde edilen tasarrufla bireysel ve ulusal anlamda ekonomiye katkı anlamı taşımaktadır. Uygun bir şekilde yapılmayan mantolama hataları, bir müddet sonra binaya ve bina sakinlerine rahatsızlık vermektedir. Hatalardan birisi dübel montajının yanlışlığıdır. Diğer bir sebep ise dübel deliğinin büyük açılmasıdır. Kullanılan dübellerin kalitesiz olması, ısı değişimlerinde kırılganlaşması da bir mantolama hatasıdır.


Diğer bir mantolama hatası ise montaj esnasında binanın rüzgar yüklerinin dikkate alınmamasıdır. Bunun sonucunda eksik dübel kullanımı söz konusu olmaktadır. Isı yalıtım levhası sıvasının ince sıvanması sıvada dökülme yapar. Öte yandan ısı yalıtım levhalarının şaşırtmacalı olarak yerleştirilmemesi bir mantolama hatası olarak göze çarpar. Donatı filesinin kalitesizliği ve alkali dirençli olmaması, file uygulamasında file bindirmelerinin yerine getirilmemesi de diğer hatalar arasındadır. Isı yalıtım levhalarının arasında boşluk (2 - 4 mm) varsa; bu boşluk sıva ya da harçla doldurulursa mantolama hatası yapılmış olur. Mantolama birleşim detayları ile su yalıtımının iyi çözülmemesi, binalardaki “parapet” üstlerinin “harpuşta” ile korunmaması mantolamanın hatasını gözler önüne serer.

Öte yandan ahşap kiriş ve sundurma direkleriyle ısı yalıtım sistemi birleşim detayları doğru çözülmez ise mantolama başarılı denilemez. Tüm bu mantolama hatalarının sonucunda binaların dış cephelerinde lokal dökülmeler yaşanır. Malzeme arasına sızan sulardan dolayı zamanla bütün cephelere yayılmaktadır. Malzeme arasında bulunan su sebebiyle bina dış duvarları ıslak kalmaktadır. Ayrıca zamanla iç duvarlarda su sızmaları ve küflenmeler yaşanabilir. Bu ve buna benzer zararların yanı sıra soğutma ve ısıtma giderleri önceki düzeye gelmektedir. Binanın dış görüntüsü de bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenir. Bu da binanın ekonomik değerinin düşmesi anlamına gelmektedir. Yenisi yapılmak kaydıyla ustaların elinde mantolama söküm işlemi kısa sürede gerçekleştirilebilir.