Çatı Kaplama Sistemleri Isı Yalıtımı Yapar Mı?

Isı Yalıtımı Ve Çatı Kaplama Hakkında Her Şey

blog-img

Isı Yalıtımı Ve Çatı Kaplama Hakkında Her Şey

Isı Yalıtımı Ve Çatı Kaplama Hakkında Her Şey


Genellikle çatı iskeletlerinin yapımında tahta veya metal malzemeler kullanılmaktadır. İskeletin üzerinin dekoratif açıdan abes durmayacak şekilde, genellikle ısı yalıtımı amacıyla yapılan kaplama işlemlerine denir. Çatının iskeletini oluşturan dayanıklı malzeme üzerine akıllı vidalar yardımıyla parça parça kaplama işlemine başlanır.


 Çatı Kaplama Malzeme Çeşitleri Nedir?


 Kaplama işleminin gerçekleşeceği çatının yapısına göre kullanılan malzemeler çeşitlilik göstermektedir. Kaplama işleminin yapılacağı yerin coğrafi özellikleri de kaplama malzemesini tayin etmektedir.


 Çatı kaplama malzemelerinde genellikle kiremit kullanılmaktadır. Kiremit turuncumsu killi toprağın toprak fırınlarda işlenmesiyle su geçirmez ve esneyebilen kıvamlara gelmektedir.

 En nadir olarak kullanılan çatı kaplama sistemi ise taş yünü panelleridir. Bu tür kaplama modelleri isi veya su yalıtımından ziyade yangına karşı dayanıklılık ile ilgilidir. Hastane, okul ve kışla gibi devlet kurumlarında daha çok tercih edilmektedir.


 Çatı Kaplama Sistemleri Isı Yalıtımı Yapar Mı?


 Çatı kaplama işlemleri çok yüksek düzeyler ısı yalıtımı sağlayabilmektedir. Bunun nedeni çatı kaplama esnasında kaplama malzemesi altına köpük sıkılmasıdır. Isı yalıtımı sağlanması için izole cam da kullanıldığı gözlemlenmiştir. Çatı altı kaplamalar ciddi oranda ısıya giden maliyeti düşürmektedir.


 Yalıtım Nedir Ne İşe Yarar?


 Binayı veya müstakil evleri ısı, su, ses ve nem faktörlerinden korumak için yapılan işlemlerin tamamına yalıtım denmektedir. İç yalıtım ve dış yalıtım sistemleri olarak iki temel başlık altında incelenebilmektedir.


 Çağdaş toplumların evlerini daha çok yaşam alanı olarak kullanmasından dolayı günümüzde önem kazanmıştır. Ayrıca ısı, yangın, ses gibi yalıtım sistemleri maddi açıdan uzun vadede çok fazla getirileri olmuştur. Kışın sert geçtiği şehirlerde ısı yalıtımı ısıya giden ücreti yarı yarıya düşürmüştür. Yangın çıkması muhtemel olan bölgelerdeki yangın yalıtımlarıysa çoğu zaman mal ve hayat kurtarmıştır.


 Yalıtımsız binalarda meydana gelen çökmeler ve nem tutmaları olayı birçok açıdan sağlığı zararlı etkilemektedir. Öyle ki ısı dağılımında dengesizliklerle karşılaşılacağı için ısınmaya giden masrafta artacaktır. Örneğin pencere dibi mekânların soğuk olması nedeniyle muhtemelen kalorifer veya ısı kaynağını pencere dibine konulacaktır.


 Bu durum evin içinde dengeyi sağlayamayacağı için yaz nezlesi gibi hastalıklara sebep olacaktır.