Isı yalıtımı uygulamaları, konutlarda ısı kaybının %25’inin tasarrufa dönüşmesi anlamına gelmektedir.

Çatı Türlerine Göre Yalıtım Modelleri: Teras Çatılar

blog-img

Çatı Türlerine Göre Yalıtım Modelleri: Teras Çatılar

Çatının özelliklerine göre yalıtım uygulamaları değişmektedir. Genel itibariyle uluslararası yapı literatüründe çatılar sıcak/soğuk çatılar olarak ikiye ayrılmaktadır. Soğuk çatılar, çatıyı oluşturan tabakalar arasında “havalandırılabilen hava boşluğu” olan çatılardır. Soğuk çatılarak örnek olarak meyilli çatılar verilebilir. Çatıyı oluşturan tabakalar arası hava boşluğu yoksa ve tabakalar birbiri üzerinde ise bu sıcak çatı demektir. Örnek olarak düz teras çatılar verilebilir. Ülkemizdeki uygulamalarda ise çatılar teras çatı ve oturtma çatı olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan teras çatılar yapının kritik noktaları arasındadır. Kışın buzlanma-kar nedeniyle uzun süre soğuğa maruz kalır. 

Teras çatılar yazın ise en çok güneş alan kısım olup mutlaka yalıtılması gerekir. Isı yalıtım uygulaması sadece yapıyı sıcak ve soğuktan korumaz. Bununla birlikte betonarme döşemeyi de “ısıl” gerilmeler ile tahribattan korumaktadır. Bu, yapının ömrünün uzaması ve onarım gereksiniminin azalması demektir. Teras çatılarda metreküpe 20-30 kilogram yoğunluklar arasından seçim yapılmalıdır. Büyük basınç geriliminden etkilenme söz konusu ise daha yüksek yoğunluklu ürünler kullanılabilmektedir. Uygulama esnasında düzgün yüzeyde buhar direnci sağlayan ve buhar dengeleyici katman yerleştirilir. Üstüne boşluk kalmayacak şekilde EPS ısı yalıtım levhaları yerleştirilir. Levha üzerine ise su yalıtımı uygulanır. Teras bahçelerinde ısı yalıtımında EPS yalıtım levhaları çok iyi sonuç verir.

Teras çatılar üzerinde gezilmeyen ve gezilebilen teras çatılar olarak iki kısma ayrılmaktadır. Üzerinde gezilmeyenler için genellikle taşıyıcı “beton çatı plağı” üzerine ısı yalıtımı ve su yalıtım malzemeleri uygulanır. En üst kısımda çakı tabakası yer alır. Bu kısma gelecek çakıl tabakası beyaz renkli veya dere çakılı olmalıdır. Mineral yün, yalıtım malzemesi olarak düşünülüyorsa yalıtım malzemesinin altında ve üstünde su yalıtım “membranı” kullanılmalıdır. Üzerinde gezilebilen teras çatılarda keçenin üstüne çakıl yerine yüksek dozlu ve minimum 5 santimlik bir beton atılmalıdır. İsteğe göre kaplama malzemesi döşemesi yapılmalıdır. Yalıtım malzemesine fazla yük binmesi olasıysa daha yüksek basma direnci olan yalıtım malzemesi (XPS) tercih edilmelidir.