Çatı Kaplama Malzemelerinin Olası Sorunları Ve Çözümleri

Çatı Kaplamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

blog-img

Çatı Kaplamada Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çatı Kaplamada Nelere Dikkat Edilmelidir?


 Günümüzde yapılarda kullanılan kaplama malzemelerinin çeşitliliği büyük ölçüde artmıştır. Bir binanın çatısı için doğru kaplama malzemesinin dayanıklı, uzun ömürlü ve ekonomik olması gerekmektedir. Kaplama malzemelerinin özellikleri iyi biliniyorsa, bu koşullar karşılanacaktır. Binaların çatı taşıyıcı sistemi ahşap, betonarme veya çelik malzemeden yapılmaktadır. Geniş alanları kaplamak için kullanılan çelik çatıların korozyona maruz kalması kaçınılmazdır. Korozyonun şiddeti ve derecesi coğrafi bölgelere ve yerel koşullara göre değişir.


 Çatı Kaplama Malzemelerinin Olası Sorunları Ve Çözümleri


 Çatı kaplama malzemelerinin önemli bir sorunu, iç ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkından dolayı kaplama malzemesi altında yoğuşmadır. Fabrikada üretim sırasında oluşan buharın soğuk çatı yüzeylerinde yoğuşması ile bina içerisinde su damlaları meydana gelir ve bu damlalar üretilen malzemeyi etkiler. Özellikle tekstil fabrikalarında bu durum çok yaygındır. Bu sorunun önüne geçmek için uygulama detayları doğru seçilmeli, kaplama örtüsü altında uygun bir yalıtım malzemesi kullanılmalı, yalıtım malzemesi nem ve buhardan korunmalı, binada sürekli ve etkin havalandırma sağlanmalıdır.


 Malzeme Seçiminin Önemi


 Elyaf malzemeler daha çok izolasyonda kullanılır ve en yaygın olanlar taş yünü, cam yünü, polistiren ve poliüretan levhalardır. Asit buharlarının fiber malzemeleri etkilemesini önlemek için cam elyaf takviyeli polyester levhalar kullanılmalıdır. Metal esaslı çatı kaplama malzemeleri ile kaplı binalarda, yağmur yağdığında veya dolu olduğunda rahatsız edici sesler duyulabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için sesi emebilecek lifli malzemeler kullanılmalıdır. Ahşap kaplı çatılarda yapılan bitümlü kaplama malzemelerinin doğru havalandırma prosedürleri uygulanmadığında, zamanla ahşapla temas eden yüzeylerde küf oluştuğu görülmektedir.


 Çatılarda Kullanılan Kaplama Malzemeleri


 Çatılarda kullanılan kaplama malzemelerin birçok çeşidi vardır ve bu malzemeler altı gruba ayrılır. Bunlar, metal, kil, çimento, bitüm, plastik esaslı ve diğer malzemeler şeklinde sınıflandırılabilir.

 Endüstriyel kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde korozyon oranı diğer bölgelere göre bir hayli fazla olabilir. Kimyasal malzemelerin üretildiği endüstriyel tesislerde çelik konstrüksiyonun korozyona maruz kaldığı ve astar kapağının kullanılamaz hale geldiği görülmüştür. Örneğin böyle ortamlarda, bu özellikler göz önünde bulundurularak malzeme seçimi yapılmalıdır.


 Çatı Kaplama Malzemeleri İncelerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar


 Çatı kaplama malzemelerinin performansı, boyutları, ağırlığı, dayanıklılığı, birim fiyatı, ısıl iletkenliği, ses iletkenliği, malzemenin içeriği, kullanılan yalıtım malzemelerinin gerekliliği, su yalıtımı, korozyon, yangına dayanıklılık, montaj ve nakliye gibi çeşitli kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.