Kimi inorganik maddelerin 1200 santigrat derecede eritilmesiyle elyaf haline getirilmesi sonucu oluşmaktadır.

Cam yününün Bilinmeyenleri

blog-img

Cam yününün Bilinmeyenleri

Kullanım amacı ve yerine göre farklı teknik özelliklerde üretilmektedir. Farklı boyutlarda da üretilebilen camyünü dökme, boru, şilte ve levha halinde üretilebiliyor. Isı yalıtımının yanı sıra akustik düzenleme ve ses yalıtımı sağlar. öte yandan yangın güvenliği konusunda da güvenilir bir yapı izolasyon malzemesidir. (- 50) ve (+250) derece aralığında olup, bağlayıcı olmadan 500 dereceye kadar kullanımı mümkündür. Rutubete ve sıcağa dayanıklı olup, boyutlarında bir değişim yaşanmaz. Zaman içerisinde çürümeyen camyünü bozulup küf tutmaz, pas ve korozyon yaşatmaz. Bunun yanı sıra böcekler tarafından deforme edilmesi söz konusu değildir.


Kaplamasız vaziyetteki camyünü yalıtım literatüründe yanmaz malzemeler listesinde olup A1 sınıfına aittir. Bileşiminde Cam Elyaf, Terpolmer, Formaldehit, Fenol-Üre ve Kondanse polimer vardır. Cam Elyaf oranı %90’ın üzerinde olup, cam yünü tehlike oluşturacak bir madde içermemektedir. Uygulaması (kaplama - yapıştırıcı) yapılırken çıplak olarak, alüfülyo, takviyeli alüfülyo, Kraft kağıdı ve non-wowen keçelerle birlikte uygulanır. Silikat, CaO, MgO, Na2O, K2O, Al2O3, Fe2O3 ve B2O3 içermektedir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre kanserojen olarak sınıflandırılamayacağı tespit edilmiştir. Çay, floresan ışığı ve kafeinle birlikte sınıflandırma bakımından 3. grupta bulunmaktadır. Avrupa Topluluğu (EC) camyününün ise düşük elyaf biyopersistansına sahip olduğunu ve kanserojen olarak sınıflandırılmayacağı konusunda tespitte bulunmuştur.


Kağıt, reçine ve plastik kaplamalarla uygulanması halinde duman oluşturma riski vardır. Bu tür bir olay yaşandığında solunursa burun ve boğaz tozdan arındırılmalıdır. Cilt ile teması halinde kaşıntı ve geçici kırmızı noktalar yaşanabilir. Bu durumda, camyününün temas ettiği bölge sabun ve ılık su ile yıkanmalıdır. Alerjik reaksiyonda derhal doktora başvurulmalıdır. Eğer gözle temas ederse kaşıntı yapmaktadır. Gözle temas ettiği takdirde göz ovalanmamalı, bol su ile 15 dakika boyunca yıkanmalıdır. Tahriş olma durumu varsa mutlaka doktora gidilmelidir. Yanması halinde su püskürtmeli ve CO2 sıkılmalıdır. Camyününün bilinen olumsuz bir ekolojik yanı bulunmamaktadır. Üretim esnasında ortaya çıkan camyünü hurda parçaları geri dönüştürülebilir özelliğe sahiptir.