Gürültü veya ses seviyesi, bir kaynaktan gelen ses ile yansımış sesten oluşu.

Binalarda Ses Yalıtımı Uygulaması

blog-img

Binalarda Ses Yalıtımı Uygulaması

Kaynaktan gelmekte olan ses, kaynak hacminin içinde veya dışında olarak ikiye ayrılır. Sesin yalıtımı için iki duvar arasına uygulanan ısı yalıtımıyla birlikte hava boşluğu bırakılan kesitler, ses yalıtımı konusunda da fayda sağlar. Dikkat edilmesi gereken husus yoğuşma tehlikesidir. Soğuk hava şartlarında kesitin yoğuşma kontrolü yapılarak gereken önlemlerin titizlikle alınması şarttır. Sesin en iyi şekilde yalıtımını sağlayan unsur hava olarak karşımıza çıkmaktadır. Uzaklık, gürültünün kaynağından iki katına çıkarıldığında ses seviyesi 6 desibel azalmaktadır. Herhangi bir yüzeye gelen sesin bir kısmı iletilmekte, bir kısmı da yansımaktadır. 


İletilen ve yansıyan sesten sonra, bir miktar sesin de ısı enerjisine dönüşmesi ve yutulması söz konusudur. Sesi yutma katsayısı ise malzemede yutulan akustik enerji ile malzeme yüzeyine gelen toplam akustik enerjinin birbirine oranlanması şeklinde hesaplanır. Dikkat edilirse insan kalabalıklarının bulunduğu kapalı ortamlarda sürekli bir uğultu meydana gelmektedir. Sesin şiddet düzeyi çok yüksek olmasa dahi herkes bu uğultuyu duyar. İç mekan yüzeylerinin pürüzsüz ve sert malzemelerle kaplı olması nedeniyle ses yankısı olan bu uğultular sesin anlaşılmasını engellemektedir. Seramik, fayans, cam, mozaik, cilalı döşemeler ve sıva gibi sert ve pürüzsüz yüzeyler uğultuları artıran ve sesleri anlaşılmaz kılan bazı yapı malzemesi olarak sayılabilir.


Uğultunun ve gürültünün bulunduğu bütün mekanlarda akustik önlemlerle gürültü seviyesi düşürülmelidir. Akustik önlemler aynı zamanda yankılanma sürelerini de azaltmakta, bu şekilde gürültünün yanı sıra uğultu da önlenmiş olacaktır. Bunun farkında olan işletme sahipleri çareyi akustik önlemlerde bulmuşturlar. Benzeri şekilde akustik bir önlem olarak iç yüzeylerde ses emici özelliği olan malzemeler kullanılması yoluna gidilebilir. Söz konusu ses emici özelliği olan malzemeler arasında ilk akla gelen Yanmaz Akustik Levhalar (NFAF) gelmektedir. NFAF akustik önlem almada en iyi sonucu veren bir malzeme olarak yapı - izolasyon literatüründe kendisine yer bulmuştur. Eski mekanların yenilenmesi esnasında ya da yeni mekanlar yapılırken NFAF sıklıkla tercih edilmektedir.